12Απρ

Φαρμακογονιδιωματική για μια εξατομικευμένη θεραπεία

Τα σύγχρονα φάρμακα σώζουν εκατομμύρια ζωές το χρόνο. Ωστόσο, πολλά φάρμακα που διατίθενται επί του παρόντος έχουν αναπτυχθεί με την ιδέα ότι κάθε φάρμακο λειτουργεί σχεδόν το ίδιο για όλους. Η φαρμακογονιδιωματική έρευνα άλλαξε την προσέγγιση του “ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους” και άνοιξε την πόρτα σε πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις για τη χρήση και την ανάπτυξη φαρμάκων. Στις Η.Π.Α για παράδειγμα, περίπου 3 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις, σε ετήσια βάση, είναι εσφαλμένες. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα, εάν είχε εφαρμοστεί περισσότερο η φαρμακογονιδιωματική.

Η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή ποικίλλει ανάμεσα στα άτομα, ανάλογα με τη γενετική τους σύσταση, την ηλικία, το φύλο, τον τρόπο ζωής, καθώς και με παράγοντες που σχετίζονται με τις φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που υπάρχουν ασθενείς που ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά στην ίδια αγωγή. Σήμερα, ένα τεστ φαρμακογονιδιωματικής μπορεί να καθορίσει ποιο είναι το καταλληλότερο φάρμακο για κάθε ασθενή, ποιο φάρμακο δηλαδή και σε ποια δοσολογία θα έχει την καλύτερη ανταπόκριση και τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τι είναι η φαρμακογονιδιωματική;

Η φαρμακογονιδιωματική περιγράφει την ανάλυση ορισμένων γονιδίων ενός ασθενή και τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι γενετικοί παράγοντες (DNA) επηρεάζουν το πως ένα άτομο ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Αυτός ο σχετικά νέος τομέας συνδυάζει τη φαρμακολογία (την επιστήμη των ναρκωτικών) και τη γονιδιωματική (τη μελέτη των γονιδίων και των λειτουργιών τους) για την ανάπτυξη αποτελεσματικών, ασφαλών φαρμάκων και δόσεων που θα προσαρμόζονται στη γενετική σύνθεση ενός ατόμου.

Η φαρμακογονιδιωματική μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες σχετικά με το γενετικό σας υλικό, οι γιατροί σύντομα θα μπορέσουν να αποφύγουν τη δοκιμαστική προσέγγιση και το σφάλμα να σας δώσουν διάφορα φάρμακα που δε θα λειτουργήσουν για σας μέχρι να βρουν το σωστό. Χρησιμοποιώντας τη φαρμακογονιδιωματική, το “καταλληλότερο” φάρμακο για να σας βοηθήσει μπορεί να επιλεγεί από την αρχή.

Με τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από το Human Genome Project (Olson, 1993), οι ερευνητές μαθαίνουν πώς οι κληρονομικές διαφορές στα γονίδια επηρεάζουν την ανταπόκριση του οργανισμού στα φάρμακα. Αυτές οι γενετικές διαφορές θα χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν εάν ένα φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό για ένα συγκεκριμένο άτομο και για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να επιτευχθεί μία περισσότερο εξατομικευμένη και αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία.

 

Τι σημαίνει Εξατομικευμένη θεραπεία;

Η εξατομικευμένη θεραπεία στοχεύει στο να ‘‘προλάβει’’ την προδιάθεση μιας γενετικής νόσου, με απώτερο σκοπό την χορήγηση της καταλληλότερης φαρμακευτικής αγωγής και τη μείωση αρνητικών παρενεργειών των φαρμάκων.

 

Ποιο είναι το όφελος του τεστ για μένα; Γιατί το χρειάζομαι;

  • Εξατομικευμένη επιλογή θεραπείας
  • Μείωση της πιθανότητας αποτυχίας της αγωγής
  • Λιγότερες Ανεπιθύμητες Ενέργειες
  • Μείωση του συνολικού κόστους θεραπείας
  • Καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή

 

Στο μέλλον, η φαρμακογονιδιωματική θα επιτρέψει την ανάπτυξη προσαρμοσμένων φαρμάκων για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ, του καρκίνου, του HIV / AIDS και του άσθματος.

Στο Smart CNS Center παρέχονται υπηρεσίες φαρμακογονιδιωματικης. Επικοινωνήστε στο 210 440 1 440 για μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Olson M. V. (1993). The human genome project. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 90(10), 4338–4344.

Patrinos, G. P., & Innocenti, F. (2010). Conference Scene: Pharmacogenomics: paving the path to personalized medicine. Pharmacogenomics, 11(2), 141-146.

Squassina, A., Manchia, M., Manolopoulos, V. G., Artac, M., Lappa-Manakou, C., Karkabouna, S & Patrinos, G. P. (2010). Realities and expectations of pharmacogenomics and personalized medicine: impact of translating genetic knowledge into clinical practice. Pharmacogenomics, 11(8), 1149-1167.

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα άρθρα

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'